Dagelijks spreek ik met zaakvoerders over het welzijn van hun medewerkers en klanten. Ik merk dat organisaties zoekende zijn naar hoe ze duurzamer kunnen ondernemen. Misschien herken je dat zelf ook wel: je wil het juiste doen voor je klanten en collega’s, voor de maatschappij, en voor het milieu, maar waar begin je? Je hoort termen als MVO, SDG en ESG. Maar wat betekenen die nu precies? En hoe passen ze allemaal in elkaar?
In deze blogpost leg ik je in mensentaal uit wat ESG-criteria zijn en hoe de andere begrippen ermee verbonden zijn.
Wat zijn ESG-criteria?
De term ESG staat voor Environmental, Social, en Governance. Dit zijn drie pijlers waarmee de duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid van een bedrijf wordt gemeten. Steeds meer investeerders, klanten en medewerkers kijken naar deze criteria om te bepalen of een bedrijf bijdraagt aan een betere wereld. Laten we ze even afzonderlijk bekijken:
Environmental: Hoe gaat een bedrijf om met het milieu? Dit kan gaan over het verlagen van CO2-uitstoot, zuinig omgaan met energie en water, het verminderen van afval, of bijdragen aan biodiversiteit.
Social: Dit gaat over de impact dat een bedrijf heeft op mensen. Denk aan arbeidsomstandigheden, diversiteit en inclusie, klanttevredenheid, gezondheid en welzijn, en de manier waarop een bedrijf zijn ‘community’ ondersteunt.
Governance: Dit draait om de manier waarop een bedrijf wordt geleid. Het gaat over ethisch handelen, transparantie, de rechten van aandeelhouders, en de samenstelling van het bestuur.
Kortom, ESG-criteria helpen bedrijven te sturen op een duurzame en maatschappelijk verantwoorde manier, waarbij rekening wordt gehouden met de impact op zowel het milieu, de maatschappij als op de lange termijn prestaties van de organisatie.
Hoe passen SDG's in het ESG-verhaal?
Dan zijn er ook nog de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Deze 17 doelstellingen zijn opgezet om de wereld tegen 2030 duurzamer en eerlijker te maken. Ze richten zich op zaken zoals armoede, ongelijkheid, gezondheid, onderwijs, en klimaatverandering. Bedrijven kunnen bijdragen aan deze SDG’s door hun activiteiten te meten aan de hand van ESG-criteria.
Bijvoorbeeld:
Wanneer een bedrijf zijn energieverbruik verlaagt (Environmental), draagt het bij aan SDG 7: Betaalbare en duurzame energie.
Wanneer een bedrijf gelijke kansen voor iedereen bevordert (Social), bijvoorbeeld aan de hand van een sterk beleid op vlak van diversiteit en inclusie, draagt het bij aan SDG 5: Gendergelijkheid.
Wanneer een bedrijf zorgt voor transparant bestuur en ethisch handelen (Governance), draagt het bij aan SDG 16: Vrede, justitie en sterke publieke diensten.
ESG-criteria helpen dus om de voortgang van bedrijven richting deze wereldwijde doelstellingen in kaart te brengen.
Waarom focussen wij bij Everybody Happy op de S van ESG?
Bij Everybody Happy ligt onze focus uiteraard vooral op het sociale aspect, de S van ESG. Wij geloven dat het welzijn van medewerkers en klanten de basis vormt van een gezonde organisatie. Gelukkige medewerkers zijn productiever, minder vaak ziek, en blijven langer bij je bedrijf. Tevreden klanten zijn loyale klanten. Daarom meten wij wat er leeft bij medewerkers en klanten, zodat bedrijven snel kunnen inspelen op wat beter kan. We helpen organisaties om werkplezier te vergroten, diversiteit te bevorderen en een inclusieve werkomgeving te creëren.
Maar we kijken verder dan alleen de sociale pijler. De E en G van ESG zijn nauw verbonden met het welzijn van mensen. Een gezond milieu draagt immers bij aan de gezondheid van je mensen en een eerlijk bestuur zorgt voor vertrouwen in je bedrijf. Daarom nemen we alle ESG-criteria mee in onze benadering.
Hoe kan jij hieraan bijdragen?
ESG-criteria bieden een praktische leidraad om je bedrijf te optimaliseren. Het draait om het vinden van een goede balans tussen zorg voor het milieu, zorg voor mensen, en goed bestuur.
Begin met te luisteren naar je medewerkers en klanten, ontdek waar hun behoeften liggen, en werk van daaruit verder. Of het nu gaat om werkgeluk, de diversiteit binnen je team, of het opzetten van duurzame processen, elke stap helpt.
Comments