Wanneer ik het concept van Everybody Happy uitleg aan vrienden of familie, krijg ik vaak te horen dat ik ook eens bij hen op het werk zou moeten langsgaan. Ze herkennen de situaties die ik beschrijf, zoals micromanagement, miscommunicatie of overbelasting, vanuit hun eigen werkplek. Toch merk ik dat weinig van hen daadwerkelijk naar hun leidinggevende stappen om veranderingen te vragen. Medewerkers voelen zich niet altijd verantwoordelijk om gevoelige onderwerpen aan te kaarten of ze vinden dat hun situatie eigenlijk niet zo slecht is. Of ze geloven simpelweg: “een burn-out, mij zal het niet overkomen.”
We moeten niet altijd van het ergste uit gaan. Maar net zoals je een brandblusser in huis hebt voor het geval van brand, moet ook je werkplek preventief worden beschermd tegen risico’s. Dit heet een psychosociale risicoanalyse. De wetgeving rond welzijn op het werk blaast 28 kaarsjes uit. Al sinds 4 augustus 1996 bestaat het wettelijk kader rond welzijn op het werk. Toch zien we in de praktijk dat de genomen acties op een laag pitje staan.
Wat zijn psychosociale risico’s?
De psychosociale risico’s worden geanalyseerd op basis van de 5A’s van werk. Op deze vijf verschillende niveaus kunnen er situaties ontstaan die als uitputtend of te belastend ervaren worden. Situaties die meer energie eisen dan opbrengen vormen een risico voor het welzijn op het werk.
Arbeidsorganisatie
verwijst naar het algemene beleid binnen de organisatie, inclusief taakverdeling, werkprocedures en managementstijl.
Arbeidsinhoud
betreft de complexiteit, variatie en fysieke of psychische belasting van de taken die werknemers uitvoeren.
Arbeidsvoorwaarden
omvatten zaken zoals werkroosters, opleidingsmogelijkheden en evaluatieprocedures.
Arbeidsomstandigheden
hebben betrekking op de inrichting van de werkplek, zoals verlichting, geluid, beschikbare middelen en werkhouding.
Arbeidsverhoudingen
gaan over de kwaliteit van de interpersoonlijke relaties, zowel intern als met derden.
Zowel werkgevers als werknemers dragen de verantwoordelijkheid om een gezonde werkomgeving te creëren. Dit omvat een gebalanceerd werkritme, interessante en afwisselende taken, en voldoende autonomie in de organisatie van het werk. Werknemers moeten openstaan voor communicatie, verbeteringen voorstellen en incidenten rapporteren. Het is de taak van de werkgever om de risico’s die voortkomen uit de vijf A’s te analyseren. Dit is bovendien wettelijk verplicht voor bedrijven vanaf 50 werknemers.
“Het creëren van een gezonde werkomgeving is een gedeelde verantwoordelijkheid.”
De gevolgen van het negeren van de risico’s rond psychosociaal welzijn.
Wanneer iemand onder druk staat, kan dit leiden tot irritatie, wat een negatieve impact kan hebben op het gezinsleven, de slaapkwaliteit, en uiteindelijk de productiviteit op het werk. Dit kan in extreme gevallen resulteren in een burn-out.
“Een burn-out wordt gekenmerkt door een situatie waar je te veel werk doet voor een te lange periode, waardoor je voortdurend over je eigen grenzen gaat.”
Een burn-out wordt gekenmerkt door een situatie waar je te veel werk doet voor een te lange periode, waardoor je voortdurend over je eigen grenzen gaat. Andere veelvoorkomende negatieve gevolgen van te hoge werkeisen zijn stress, depressie, alcohol- en drugsmisbruik, en conflicten op de werkvloer. Het aanpakken van deze professionele risico’s is essentieel om medewerkers te beschermen tegen zowel psychische als lichamelijke schade.
Ga in gesprek met je medewerkers aan de hand van een objectieve medewerkersbevraging.
Een effectief preventiebeleid kan alleen worden opgesteld door gezamenlijke inspanningen. Het is belangrijk om psychosociale risico’s op het werk tijdig te signaleren en ongezonde spanning te (h)erkennen. Dit kan via gesprekken of objectieve bevragingen. Vervolgens moet een plan worden op gesteld en uitgevoerd om de risico’s zo veel mogelijk te beperken.
Je mag dus gerust erkennen dat niemand immuun is voor de gevolgen van een ongezonde werkdruk. Blijf alert op de risico's en draag actief bij aan een positieve werkomgeving. Zo kunnen we samen zorgen voor een veilige en gezonde werkplek voor iedereen.
Comentarios